Biz annelerin en büyük
korkularından biri çocuğunun “iştahsız” olmasıdır. “İştahsızlık” ile “az yeme”
birbirine karıştırılır. Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, çocuğunuzun iştahsız mı
yoksa az yiyen mi? olduğunu anlamak için “gelişimini takip edin” uyarısında
bulunuyor.
Yapılan araştırmalara göre, ailelerinin
iştahsız olarak nitelendirdiği çocukların aslında iştah sorunu yoktur. Özellikle bebeklerin ilk altı aylarında hızlı
bir büyüme gösterdiklerine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, “altı
ayın ardından bebeklerin büyümesi yavaşlayınca aileler genellikle paniğe
kapılıyor. Şikayetlerin büyük bölümü bu dönemde artıyor” dedi.
Ebeveyn ne
zaman harekete geçmeli?
İştahsızlığın en önemli işaretinin bebeğin
veya çocuğun yetersiz kilo alması olduğunu ifade eden Diyetisyen Canan Aksoy,
“Özellikle iki aylık süreçte yeterli ağırlığı kazanmayan, altı aylık süreçte
boyu değişmeyen çocuklar iştahsızlık açısından izlenmelidir. Bu gibi durumda
gecikmeden çocuk doktoruna durum bildirilmelidir” dedi.
İştahsızlığın altında hangi sebeplerin
bulunduğunun da mutlaka araştırılması gerektiğini dile getiren Canan Aksoy, iştahsızlık
yapan sorunları şöyle sıraladı:
“Anemiler, iltihaplı- ateşli hastalıklar,
çölyak gibi metabolik hastalıklar çocuğun iştahını azaltabilir. Emme ve yutma
reflekslerinin zayıf olması iştahsızlık için başka bir nedendir. Besini çiğneme
de zorluk, kusma refleksi, reflü gibi sorunlarda iştahın azalmasına bağlı
yetersiz besin alımı görülebilir. Mide boşalmasının gecikmesi, çevresel
uyaranlar, ruhsal olarak çocuğun etkilendiği bazı olaylar yemek yemeyi reddetme
davranışını doğurabilir. Öncelikle bunlar araştırılmalıdır”
İçeceklere
dikkat edilmesi gerekiyor
İçmek daha kolay geldiği için çocuklar tarafından
tercih edildiğini ifade eden Diyetisyen Canan Aksoy, “Sık sık meyve suyu veya
süt içmek, şekerli besinlerin tüketimi çocukta iştahsızlığa neden olur. Günlük
süt tüketimi artıkça, iştahın azaldığını gösteren çalışmalar vardır. Öğünler
arasında yüksek enerjili yiyeceklerin veya içeceklerin verilmemesi gerekir.
Uygun besin seçilerek çocuğun ana öğün zamanına kadar acıkması sağlanmalıdır.
Yemeklerden bir saat öncesinde içecekler kesilmeli, yemekten sonra içecek
alınması sağlanmalıdır” dedi.
Çocuğun bir yiyeceği sevmemesi halinde anne
tarafından ya çok ısrarcı olunur ya da o yemek bir daha çocuğa verilmez.
Diyetisyen Canan Aksoy, bu gibi durumda besinin çocuğuna farklı şekillerde
pişirilerek verilmesini öneriyor.
Annelerin beslenme konusunda yaptıkları
hatalardan birinin de “çocuğum çok seviyor” diyerek sürekli aynı besini
hazırlaması olduğunu belirten Aksoy “Aynı besinin sık sık verilmesi, besine
karşı isteksizliği ve iştahsızlığı getirebilir. Besinlerin bıkkınlık vermemesi
ve tek yönlü beslenmenin yapılmaması için mutlaka çeşitlendirilmelidir” diye
konuştu.
Çocukların çok yemesini sağlamak için
ailelerin büyük porsiyonları tercih ettiğini vurgulayan Canan Aksoy, “Büyük
porsiyonlar, karışık yemekler çocukları korkutabilir. Yemesi gereken miktar,
ebeveynlerin istediği miktar değil, çocuğun ihtiyacı kadar olmalıdır.
Çocuğunuzun tabağına her zaman küçük porsiyonlar koyun. Yemesi devam ediyorsa
tabağına yeniden yemek ekleyebilirsiniz”dedi.
Çocuğunuzu aile
ile sofraya oturtun
Aksoy, çocuklara yeme alışkanlığının
kazandırılması için şunların yapılmasını öneriyor:
“Çocuklar bir yaşından itibaren aile ile
birlikte sofraya oturmalıdır. Yemek zamanının aileyle geçirilen eğlenceli bir
vakit olduğu öğretilmelidir. Öğün saatleri belirgin olmalı, yemek sırasında
televizyon gibi farklı uyaranlar olmamalıdır.”
Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, 31’incisi
düzenlenecek Uluslararası Istanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı CBME
Türkiye’de, ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili sorularını yanıtlayacak, farklı bilgi ve deneyimlerini paylaşacak.
Sektörün en uzun soluklu ve deneyimli lider
fuarı Uluslararası Istanbul Anne Bebek Çocuk Ürünleri Fuarı CBME Türkiye, 11-14
Ocak 2017 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde yapılacak.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder