31 Ağustos 2016 Çarşamba

Madam Mom’ın Gebelik Günlüğü / 6. HAFTA

Bugün tam 6 hafta 5 günlük hamileyim.

Yani bebeğim yaklaşık 2,5 mm boyutunda, nar tanesi kadar :)

Bu hafta folik asit kullanmamızın ana sebebi olan sinir yolu, omurilik olacak yapı üzerine kapanmaya başladı.
Bebeğimin çenesi ve yanakları olacak minik doku katları oluşmaya, gözlere ve buruna dönüşecek alanlar çıkıntı olarak yükselirken, kulak yapısı içe doğru itilmeye başladı. 

İkinci doktor kontrolümüze gittim bugün.
Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Rıdvan Serdar Ökte isimli doktora gittim.
Serdar Bey’in öncelikle çok aklı başında ve hastasına saygılı bir doktor olduğunu söylemek istiyorum. 
Daha önceki randevumda kese tam görünmemişti. Doktor tahmini olarak işaretleyip bir ultrason fotoğrafı vermişti, ama %10 ihtimal dış gebelik de olabilir. Tüpte gelişip rahme girmemiş olabilir…. gibi şüphelerini söyledi. Ultrason fotoğrafına bakıp her ne kadar bebeğim orda desem de, bir yanım hep şüpheliydi.

Çok şükür ki bugünkü randevumda kese de bebeğim de göründü. Hiçbir sorun yok. Bebeğin tutunmuş dedi doktorum :) Ultrason fotoğrafını da sizinle paylaşmak istedim. Sol tarafta görünen minik ördek gibi karartı :)


Kalp atışlarını duymadık henüz. Kalp atışları için de haftaya gideceğim tekrar doktora.
  
Bugünkü randevuma gitmeden önce doktora sormak için uzuuun bir liste hazırladım. Sorularımı sorarken doktorun çok hoşuna gitti, bize hiç böyle bilinçli hasta gelmez dedi :)
Sorularımı ve doktorumun yanıtlarını sizinle de paylaşmak istedim.

·         Kozmetik ve makyaj malzemeleri zararlı mıdır? Sadece saç boyası ve saça işlem yapılırken kullanılan kimyasallar bebeğe zararlıdır. Bunun dışında kozmetik ve oje gibi ürünleri çok abartmadığın ve kısa sürede temizlediğin sürece kullanabilirsin. Ama yine de 12. haftaya kadar kullanmasan daha iyi olur dedi.
·         Folik asit dışında şu anda kullanmam gereken vitamin var mı? Hayır yok, folik asite devam dedi.
·         Haftaya tatile gideceğim, denize girebilir miyim? Denize girebilirsin. Ama ıslak mayoyla oturmaman ve gölgede kalman şartıyla. Hamilelikte tansiyon çok çabuk düşer. Güneşte kalırsan tansiyonun düşüp baygınlık yaşayabilirsin.
·         Hamilelikten önce göğüslerimde fibro kist vardı. Hamileliğime ve bebeğime sakıncalı olur mu? Hayır. Bir rahatsızlığın olursa bir ultrasonla bakarız dedi.
·         Hamilelikten önce iltihap tedavisi gördüm. Tekrarlamaması için ne yapmam gerekir? Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu çok sık oluşur. Bu ve bunun gibi enfeksiyonların oluşmaması için özellikle yapabileceğin bir şey yok dedi.

Şimdilik acil olan sorularımı sordum ve yanıtlardan tatmin oldum. Aklımda birkaç soru daha var, onları da bir sonraki randevuda soracağım :)

Hamileliğimle ilgili değişimler:
Hamileliğimin 6. haftasında hala mide bulantım ve baş dönmem yok. Hem de hiç :) Ancak idrara gitmelerim, gece uyandıracak kadar fazlalaştı. Göğüslerim çok fazla hassaslaştı. Bu hafta kan akışının artması sebebiyle göğüsler emzirmeye hazırlanıyormuş. Ne büyük mucize…
Bir de bu hafta hormonların etkisini daha fazla hissediyorum. Her şeye ağlıyor ve en ufak şeylere alınganlık yapıyorum. Özellikle insanların şunu yapma bunu yapma demesi çok sinirimi bozuyor.

Bu arada bu hafta, haftalık karnımın gelişimini gösterecek fotoğrafları çekmeye başladım. Aynı elbiseyle, aynı düz zeminin önünde çekeceğim fotoğraflarımı.
Bir sonraki randevum evlilik yıldönümümde, yani 8 Eylül’de. Bu randevuda kalp atışlarını duyacağız. Hem kalp atışlarını duyduğumda hissettiklerimi hem de 7 haftalık gebelik günlüğümü yazacağım size.


Sevgiyle kalın...

26 Ağustos 2016 Cuma

THE LIFECO Organik Hindistan Cevizi Yağı

The LifeCo Organik Hindistan Cevizi Yağı, doğal ve saf yapısı ile bebeklerin saç ve cilt bakımında gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Pişik ve konak sorunu başta olmak üzere bebek bakımında tercih edilen The LifeCo Organik Hindistan Cevizi Yağı, Türkiye’nin önde gelen güzellik ve bakım ürünleri zincirlerinden birisi olan Watsons'tan Yılın En İyi 'Sağlıklı Yaşam Ürünü Ödülü'ne sahip…


HAMİLELERİN YAPABİLECEĞİ 8 SPOR


Sırtınızın ağrısı sizi öldürüyor, elleriniz, ayak bilekleriniz şiş ve uyuyamıyorsunuz. Başka bir ifadeyle hamilesiniz… İşte gebelikten kaynaklanan bu ağrı ve sızıları en aza indirmek ve istenmeyen yan etkilerden kurtulmak için en iyi yol egzersizdir. 

GERÇEK TEHLİKE HAREKETSİZLİK
Çünkü gebelik hareket etme zamanıdır. Gerçek tehlike hareketsiz olmaktır. Çünkü hareketsizlik beraberinde fazla kiloları, yüksek kan basıncını, ağrı ve krampları hatta şeker hastalığına yatkınlığı beraberinde getirir. Unutmamak gerekir ki gebelik dönemi diyabeti olan kadınların %60-70’i sonraki dönemde gerçek diyabete yakalanırlar.

Peki gebelik boyunca egzersiz miktarı ne kadar olmalıdır? Medical Park Göztepe Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen “Eğer gebelikle ilgili tıbbi bir problem yoksa her gün en az 30 dakika egzersiz yapmak gerekir. En basit şekliyle; 30 dakika orta hızda yürüyüş ya da 10 dakikalık periyotlarla 3 kez merdiven çıkmak tarzında olabilir” diyor.

Tüm kardiovasküler egzersizlerin kan dolaşımını hızlandırdığını, kas tonusunu ve esnekliğinizi artırdığını belirten Op. Dr. Betül Görgen, hamilelerin yapabileceği 8 spor çeşidi hakkında şu bilgileri verdi:

Yüzme:
Yüzme ve suda yapılan egzersizler gebelik için mükemmeldir. Suyun kaldırma kuvveti kendinizi daha hafif ve hareketli hissetmenize neden olur. Ayrıca su bulantınızı azaltır, pozisyon ağrılarına ve şiş eklemlere iyi gelir.

Aktif Yürüyüş:
Zinde ve fit olmak için yürüyüşten daha kolay bir egzersiz yoktur. Üstelik özel bir ekipmana gerek olmadan, doğuma kadar yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey rahat bir giysi ve spor ayakkabı.

Koşu:
Biraz daha hızlanalım mı? Kontrollü ve arada hızınızı azaltarak yaptığınız koşunun da metabolizmanıza katkısı yüksek olacaktır. Yeter ki yere sağlam basın ve eklemlerinizi incitmeyin.

Grup egzersizleri ve dans:
Yüksek tempolu olmayan aerobik egzersizleri ve danslar, kalp atışınızı hızlandırmak, mutluluk hormonlarını harekete geçirmek için mükemmel bir yoldur. Ancak büyüyen karnınızın dengenizi bozabileceğini unutmayın ve denge merkezinizi koruyun.

Salon Bisikleti:
Özellikle hafif ter atmak, kalp atışınızı güçlendirmek ve kaslarınızın doğal gerginliğini korumak için mükemmel bir yol. Ayrıca hızınızı kendinize göre ayarlamanız mümkün. Fakat bu sporu ilerleyen aylar için doktorunuza danışarak yapmakta fayda var.

Ağırlık kaldırma:
Her zamankinden bir seviye daha düşük ağırlık kaldırabilirsiniz.Çalışma setleriniz 3 ü geçmesin ve her sette 10 kez yapın.Ya da daha rahat olmak ve olası kazaları en aza indirmek için makinaları kullanabilirsiniz. Ağırlıksız yapılan tekrar egzersizlerinde doğru pozisyonlarda nefes alıp vermeyi unutmayın.

Pilates:
Gebeliğe uygun pilates kaslarınızı uzatır, iç enerjinizin dışa vurumunu sağlar. Kasların uzaması ve güçlenmesi sırt ve bel ağrılarınızı ortadan kaldırır. En önemlisi duruşunuzu düzeltir.

Yoga:
Hamile yogası, anne adayı için oldukça ideal bir spordur. Gevşeme, esneklik ve derin solumayla beraber doğum maratonuna mükemmel bir hazırlık sağlar. Fakat sıcak odada yapılan “Bikram Yoga”sından kaçınmalısınız.

İLK DOKTOR KONTROLÜM

Hamile olduğumu daha 5 gündür biliyorum, ama yazacak ve anlatacak o kadar çok şeyim var ki...

Bu süreçte öğrendiğim ve yaşadığım her şeyi sizlerle paylaşacağım. Aklınıza takılan ve emin olmadığınız her şeyi benimle paylaşabilirsiniz. Elimden geldiğince destek olmak isterim.

Şimdi gelelim ilk doktor kontrolüme. 


Madam Mom'ın Gebelik Günlüğü / 5. HAFTA

Hamileliğimi nasıl öğrendiğimi şu yazımda yazmıştım.
Şimdi de 5 haftalık bir bebeğin gelişimi, benim hamileliğimin 5. haftası, doktor araştırmamdan bahsedeceğim.

5 Haftalık bir bebeğin gelişimi

Hamilelikte 5. hafta demek bebeğin minik bir kurbağa yavrusu kadar olduğu anlamına geliyor. 4. haftada rahme yerleşen bebek, 5. haftada artık gelişmeye başlıyor.


25 Ağustos 2016 Perşembe

Çocuğunuz “iştahsız mı” yoksa “az yiyen mi?

Biz annelerin en büyük korkularından biri çocuğunun “iştahsız” olmasıdır. “İştahsızlık” ile “az yeme” birbirine karıştırılır. Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, çocuğunuzun iştahsız mı yoksa az yiyen mi? olduğunu anlamak için “gelişimini takip edin” uyarısında bulunuyor.


Hamilelikte Çay/Kahve

Özellikle çalışan bir kadınsanız, çay ve kahve ile uykudan ayılmak, uykusuzluğu atmak ve gün boyunca dinç kalabilmek tek formülünüzdür.

Peki hamilelikte çay ve kahve tüketimi zararlı mı?


24 Ağustos 2016 Çarşamba

HAMİLELİK TESTİ VE DOKTOR KONTROLÜ

NOT: Bu yazımı daha önce okuyanlar için bir açıklama yapmak istedim. Aşağıda da detaylarını göreceğiniz gibi, ilk doktor kontrolüme gitmeden önce yazdığım bu yazıdaki 3 haftalık bilgisi yanlışmış :) Bu yüzden yeniden güncelledim yazıyı.

Bugün (26.08.2016) ilk doktor kontrolüme gittim. 22 Ağustos'ta yaptırdığım kan testimi bir doktor tanıdığa gösterdiğimde 3 haftalık demişti. Meğer hamilelik haftasının hesaplanma formülü varmış. Yani 3 haftalık diye bildiğim bebeğim aslında 5 haftalık 3 günlükmüş :) Bu da hamiş dilinde 5+3 olarak belirtiliyormuş. 


Doğurganlık Günü Takvimi

Doğum kontrol hapını bıraktığım gün Android telefonumdan Adet Takvimim isimli uygulamayı indirdim.


Beklediğim Haber, Beklemediğim Anda...

29 yaşındayım. Yaklaşık 7 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. 2012 Eylül ayında evlenen ve 2015 Kasım ayında anne olmaya karar veren bir kadınım. 2015 Kasım ayında doğum kontrol hapını bıraktıktan sonraki 4 ay 52 gün, 48 gün, 36 günde bir olacak şekilde düzensiz regl oldum. Sonra düzene girdi. Doğum kontrol hapı kullanırken başım ağrırdı, bıraktıktan sonra eskisi gibi karnım ağrımaya başladı. Günlerim yine doğum kontrol hapı kullandığım dönem gibi düzene girdi.